En vinterresa - Pressröster PDF Skriv ut Skicka sidan
Skrivet av Administrator   
Fredag, 28 December 2007 10:38
Artikelindex
En vinterresa
Pressröster

Pressröster

Kristersson faller inte in i traditionen där Schubert sjungs försonande eller rent av karikerande. Istället blir det En vinterresa på naket självutlämnande ädelskånska.

Expressen

 

"Sven Kristersson och Olof Höjer framför 13 av de 24 Schubertsångerna, varsamt, tydligt. De blir tillhopa en klart sammanhängande lyrisk kommentar, gestaltad - överraskande nog - på ömsint ädelskånska ... Kristersson häller nytt (härtappat) vin i gamla läglar och når fram till en alternativ publik med alternativ tolkning."

Sydsvenskan

 

"... en "iscensättning" i gränslandet mellan klassisk romanskonsert och modern stå-uppkomedi. Sångaren agerar iklädd estradframträdandets vanliga smoking i ett enkelt sceneri runt flygeln och vid klvaiaturen sitter - i den dubbla funktionen som lyhörd och insiktsfull ackompanjatör och tillfällig medagerande - den eminente pianisten Olof Höjer ... Kristersson berättar ledigt och inlevelsefullt i god galans mellan det komiska och det patetiska, det upprymda och det brustna."

Hallandsposten

 

"Särsklit uppskattar jag att företaget inte känns som en klåfingrig modernisering av Schubert utan som en historiesering av nuet med hjälp av ett verk som får behålla sin itegritet ... berättelsen är dessutom väl formulerad, växlingsrik och bitvis starkt gripande."

Arbetet

 

”Med tretton egenhändigt översatta sammanfogade och framförda sånger ur Franz Schuberts Winterreise trollband den skånske tenoren Sven Kristersson lördagskvällens konsertpublik på Dunkers Kulturhus i en och en halv timme utan paus./…/ Även om Schuberts tonsättningar av Wilhelm Müllers dystra dikter ofta lämnar en ganska frostig stämning, så blev vinterresan i Sven Kristerssons tappning en både humoristisk och självironisk färd. /…/ Värme finns också i Kristerssons vackra och ytterst välbehandlade tenorstämmaHan sjunger Schubert på skånska (!), men på en vårdad, angenäm skånska. Hans teknik är föredömlig, hans textning eminent – det behövs när man sjunger på skånska – och hans slutkonsonanter är stenlundskt tydliga utan att vara överdrivna. Han talar dessutom lika behagfullt som han sjunger, även om hans talade röstläge är mer baryton än tenor. Lägg därtill en stor scenisk skicklighet, och framförandet är i hamn. /…/

En härlig kammarkonsert som samlade en icke föraktligt stor publik i salongen och säkert många lyssnare vid radioapparaterna. Men att höra och se Sven Kristersson och Olof Höjer ”live” var en upplevelse att minnas.”

Gunilla Broström, Helsingborgs dagblad

”Med sin ljusa, distinkta röst gjorde Sven Kristersson fina poetiska tolkningar, känsligt understödd av Olof Höjer vid pianot. Nya översättningen var också fint sångbar och flöt lätt utan att förvanska dikterna”.

Rolf Haglund, Borås tidning


 

 LAST_UPDATED2