Sven Kristersson: Galendansaren Birger Sjöberg


sven kristersson bild 2 Jacobsson
galendansaren

PLOT / REVIEWS

Halsbrytande sångtexter och galghumoristiska litterära fragment av den svenske skalden, författaren, vissångaren och journalisten Birger Sjöberg (1885-1929) i tonsättning och gestaltning av Sven Kristersson på piano och sång.

Birger Sjöberg fick publikens applåder så länge han sjöng Fridavisor och underhöll. När han i mitten av nittonhundratjugotalet ville bli bekräftad för sina allvarliga texter var det däremot ingen som brydde sig. Han kände nu att han tidigare bara varit en galendansare, en sprattelgubbe, som ryckt till på publikens kommando. Sjöberg förkastade allt han tidigare gjort, och gick i våldsam kamp med orden. Det kostade honom hälsan, och han dog 1929, bara 44 gammal. Han efterlämnade en stor låda med hisnande litterära skisser och fragment. Där fanns också en rad suggestiva sångtexter som han själv inte hunnit tonsätta. I dessa okända texter kan man följa Sjöbergs slutliga kamp med kärleken, kändisskapet och skrivandet.

Sångaren, kompositören och professorn Sven Kristersson har låtit sig hänföras av lådans innehåll. Han har tonsatt de mest gripande sångtexterna och kombinerat dessa nya sånger med de märkliga fragmenten. Och lådans bortglömda texter kommer plötsligt till liv när han sjunger, spelar och agerar i föreställningen Galendansaren.

Sven Kristersson – sång och piano – är sångare, textförfattare och kompositör. Han har skapat och framträtt i en rad scenmusikaliska monologer som en "stå-upp-tragedi" kring Franz Schuberts Winterreise, en blankversfantasi kring sånger av John Dowland, en version av det mesopotamiska Gilgamesheposet och en uppsättning av den norska medeltida dikten Drömkvädet. Han skriver också egna sånger med inspiration från fransk chanson, jazz och brasiliansk tradition. Tidigare har han arbetat som teaterkompositör och musiker, bland annat vid Skånska Teatern och Folkteatern i Gävleborg, men han har också samarbetat med regissören Martha Vestin i en version av Bertolt Brechts Kurage som landskapsteater. Han har också gjort operaöversättningar åt exempelvis Riksteatern och Malmö Opera. Sven Kristersson är professor i sång vid Musikhögskolan i Malmö och vice ordförande i Svenska Visakademien.

Martha Vestin – regi – är en stark profil inom svensk teater, och har under senare år gjort sig känd för utforskande projekt kring teatern i landskapet, berättelser såväl grundande i historiska epoker som i äldre berättartraditioner. Hon har i över 20 år varit konstnärlig ledare för Sommarteater på Krapperup, vars uppsättningar kännetecknas av att ensemblerna ofta består av både professionella skådespelare, teaterstudenter och amatörer i alla åldrar. Hon var under många konstnärlig ledare för Friteatern i Sundbyberg och har också genomfört undersökande teaterprojekt i Uganda och Moçambique. Några av sina många tankar kring teaterarbete har hon samlat i boken Regi: kreativitet och arbetsledarskap. Hon har även utbildat nya generationer regissörer och är professor emerita i regi vid Dramatiska Institutet, Stockholm.

Läs mer om föreställningen på Lunds Universitets hemsida där Sven Kristensson är professor i sång och en läs här en artikel av Maria Schottenius, DN (20/09/2017)

Foto: Raul leikas